По стъпките на историята - Лятна академия Cambridge English във В. Търново

26 Юли 2019

Миналият петък, деца и учители от Лятна академия Cambridge English поеха по калдъръмените улички на старо Търново. На ул. „Генерал Гурко“, кръстена на руския генерал Йосиф Гурко, са струпани редица възрожденски къщи, типични за северното възрожденско строителство. В края на този възрожденски квартал, учениците ни посетиха една от емблематичните къщи във Велико Търново – къща за гости HiStory Inn.

Реставрирана съвсем скоро и готова да посреща гости, тази автентична къща крие своята историческа значимост. Още с влизането откриваме богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки. В нея се твърди, че се е укривал Апостола на свободата - Васил Левски. В общо помещение  на един от етажите децата видяха скривалище, от което се смята, че някога е тръгвал тунел за бягство към реката.

Всъщност в къщата е живял Христо Иванов – Големия, наричан още Войводата или Книговезеца. От нашите лектори разбрахме, че той се заселва във Велико Търново още през 1870 г., а от 1862 г. активно сътрудничи на Васил Левски и се ангажира със създаването на Вътрешната революционна организация (ВРО). По-късно става началник на тайната полиция на Левски и е народен представител на VIто Обикновено народно събрание от 1890 до 1893 г.

Христо Иванов е бил една от ярките фигури в българската революционна дейност и от най-доверените приятели на Левски. Паметникът му се намира в непосредствена близост до къщата на ул. „Генерал Гурко“, който нашите ученици също успяха да видят. 

Благодарим за гостоприемството на домакините на къща за гости HiStory Inn и се надяваме, че нашите възпитаници са отнесли поне частица от историческия дух, с който е заредена тази уникална къща.

Научи повече
Виж всички
попълнете полето
невалиден e-mail